Ν740 - Διατροφή και υγεία
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύθηκε : Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2011 23:52
Κωδικός Μαθήματος Ν740 |
Κατηγορία Μαθήματος Κατεύθυνσης Γ: Πρόληψη – παρέμβαση – αποκατάσταση |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Υπεύθυνος Μαθήματος Ονοματεπώνυμο: Τζιαμούρτας Αθανάσιος Βαθμίδα: Επίκουρος Καθηγητής Τηλ: +30 24310 47054 E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. |
Συνεπίκουροι Διδάσκοντες Φατούρος Ι. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Εξάμηνο Β' εξάμηνο |
Τύπος Μαθήματος Επιλογής |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τρόπος Διεξαγωγής Μάθημα εξ' αποστάσεως. |
Συναντήσεις με Διδάσκοντα Μετά από συνεννόηση |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Λέξεις κλειδιά: nutrition, hematology, metabolism, energy balance, metabolic syndrome, Mediterranean diet. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Αντικείμενο - Στόχος του Μαθήματος Σκοπός του μαθήματος είναι να δώσει τις βασικές γνώσεις γύρω από θέματα μακροστοιχείων και ιχνοστοιχείων και πως αυτά επηρεάζουν την υγεία ενός ατόμου Επιπλέον θα εξεταστεί ποια είναι η επίδραση της έλλειψης ή της υπερβολικής πρόσληψης ορισμένων από αυτά τα στοιχεία στην υγεία του ανθρώπου. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Περιεχόμενο Μαθήματος (περίγραμμα - τίτλοι διαλέξεων)
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τρόπος Διδασκαλίας 12 διαλέξεις. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Τρόπος(οι) Αξιολόγησης Η αξιολόγηση των φοιτητών θα γίνει: 1. Βιβλιογραφική Ανασκόπηση (30%) 2. Μεσο-εξαμηνιαίο Διαγώνισμα (20%) 3. Γραπτές Εξετάσεις (50%) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Υποχρεωτική & Προτεινόμενη Βιβλιογραφία 1. Jequier, E. and Tappy, L. Regulation of Body Weight in Humans. Physiological Reviews, 79(2), 451-480, 1999. 2. Gleim, G.W. and Glace, B.W. Energy Balance and Weight Control (Male and Female). In Contemporary Endocrinology: Sports Endocrinology (Eds) Warren and Constantini, Humana Press inc, Totowa, NJ, 189-205, 2000. 3. Hu, F.B., van Dam, R.M., Liu, S. Diet and risk of Type II diabetes: the role of types of fat and carbohydrate. Diabetologia, 44: 805-817, 2001. 4. Jeffery RW. Does weight cycling present a health risk? Am J Clin Nutr 1996 Mar;63(3 Suppl):452S-455S. 5. Arciero PJ, Vukovich MD, Holloszy JO, Racette SB, Kohrt WM. Comparison of short-term diet and exercise on insulin action in individuals with abnormal glucose tolerance. J Appl Physiol 1999 Jun;86(6):1930-5. 6. Position of the American Dietetic Association: Weight Management. Journal of the American Dietetic Association, 102 (8): 1145 – 1155, 2002. |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Θέματα Εργασιών για Ανασκόπηση 1. Διατροφή και στεφανιαία νόσος της καρδιάς 2. Ο ρόλος της βιταμίνης D και του ασβεστίου στο μεταβολισμό των οστών 3. Διατροφή και οστεοπόρωση 4. Διαιτολογική αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη 5. Διατροφή και καρκίνος του πεπτικού συστήματος. Ο ρόλος των φυτικών ινών 6. Διατροφή ηλικιωμένων 7. Διατροφή στην αναπτυξιακή ηλικία 8. Ο ρόλος των ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή του ανθρώπου 9. Διαφορές μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της διατροφής του δυτικού τρόπου διατροφής 10. Μεσογειακή διατροφή και πρόβλεψη παθήσεων του καρδιαγγειακού συστήματος |